Igjen, besøker poteten bloggen min, denne gangen søtpotet. For noen måneder siden spiste jeg en søtpotet for første gang. Tro meg, jeg kunne ikke gå vekk fra fatet mitt.
Jeg husker det som i dag. Jeg var sliten etter jobb. Jeg dro til butikken. I nærheten av boksen med vanlige poteter var det en annen boks med et skilt: «Søtpotet» som betyr «słodki ziemniak» på polsk. «Søtpotet» tenkte jeg, vent! Jeg har aldri spist den før! Jeg tenkte «Den må jeg ha»! Jeg kjøpte med en gang et kilo og jeg gikk glad hjem. Jeg vasket potetetene grundig, men jeg skrelte dem ikke. Jeg delte i fire deler med en kniv, og krydret med salt, pepper og litt hvitløkpulver. Jeg bakte dem i ovnen. Jeg husker fortsatt lukten som kom ut av ovnen, litt søt, ganske annerledes enn alle andre lukter, ikke kjent fra før. Jeg visste dypt ned i min sjel at dette ville bli en suksess! Og vet du hva? Jeg hadde rett. ? Jeg spiste nesten alle potetetene fordi jeg likte dem så godt.
Neste dag gikk jeg til butikken igjen, gjett for hva? Ja, ja, for søte poteter. ?
Mitt dagens middagstilbud er en kombinasjon av to søte smaker: litt søtt og søtt. Bakt, søt, eple introduserer oss perfekt til den andre litt søte smaken av suppen. Smaken er veldig spesiell og deilig. Suppen er superenkel. Se selv.?
Ingredienser:
Ingredienser til suppen:
- 2 kg ste poteter
- 200 gram gulrot
- 200 gram persillerot
- 2 sjalottløk
- 1,5 liter grønnsaksbuljong (eller 3 terninger grønnsaksbuljong i 1,5 liter vann)
- 1,5 dl kremfløte
- 1/2 presset sitron
- 1 ts paprikapulver
- salt og pepper for smaken
Ingredienser for bakt epleskiver:
- 1 eple
- 2 ss honning
- 1 ts sitronsaft
- 2 kvernede, knuste valnøtter
- 1/2 ts kanelpulver
I tillegg:
- 2 ss smør for steking
Fremgangsmåte:
- (1) Smelt smøret i en gryte.
Skrell sjalottløkene, skjær tynt, legg i gryten og stek over lav varme med lokk på.
Søte poteter, gulrøtter og persillerot skylles under rennende vann, skjæres i små terninger og legges i gryten.
Hell grønnsaksbuljong i gryten, ha i paprikapulver og kok opp.
Kok suppen over lav varme med lokk på, til alle grønnsakene blir myke (fra ca. 25 til 35 minutter).
Ta suppen fra varmen, tilsett kremfløte og bruk stavmikser så suppen blir kremete.
Tilsett sitronsaft, krydre med salt og pepper og bland godt.
Kok suppen i enda 5 minutter.
- (2) Varm opp ovnen til 200 grader.
Ha honning, sitronsaft, kanel og malte valnøtter i en dyp tallerken og bland sammen.
Skyll eplet, skrell, del i to, fjern frøene, skjær i tykkere skiver og legg i den dype tallerkenen.
Bland alle ingrediensene forsiktig og grundig sammen.
Legg epleskivene på et stekebrett kledd med bakepapir og sett i ovnen.
Bak ca 15-20 minutter.
- (3) Hell varm suppe i en dyp tallerken, legg to bakte epleskiver på toppen.
Nyt smaken. ?